Blockchain Nedir? Blok Zinciri Mantığı

Bugünlerde birçok kişi blockchain nedir, sanal paralar ne işe yarar veya kripto paralar nasıl üretilir gibi soruların yanıtlarını aramaktadır. Türkçe ismi ile blockchain blok zinciri demektir. Bundan kısa süre önce hayatımızda hiç olmayan bu kelimeler özellikle son dönemlerde bitcoin denilen bir sanal paraların akıl almaz şekilde değer kazanması ile artık en çok merak ettiğimiz konular oldular. Şu an dünyanın farklı yerlerinde milyonlarca kişi sanal para üretme yöntemleri hakkında araştırmalar yapmakta ve bu konuda çok ciddi yatırımlar yapılmaktadır.

Bu işe başlamak isteyen kişilerin bilmeleri gereken ilk konu blockchain yani blok zinciri mantığıdır. İlk bakıldığı anda son derece karmaşık gibi görünen bu kavram aslında derine inildiği zaman hem basit hem de çok yenilikçi bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu teknoloji asıl olarak elde olan verilerin kopyalanmasına değil dağıtılmasına izin vermektedir. Bu da ortaya hiç alışık olmadığımız yepyeni bir internet teknolojisinin çıkmasına neden olmaktadır.

Blockchain Nedir? Blok zinciri

Blockchain Nasıl Kullanılır?

Blockchain nedir dedikten sonra bir de bunun nasıl kullanıldığını sizler için açıklayalım istedik. İlk zamanlar sadece bitcoin isimli bir sanal para için oluşturulmuş olan bu teknoloji için daha sonraları farklı kullanım alanları bulunmuştur. Blockchain kullanmak isteyen kişiler öncelikle bu teknolojinin nasıl kullanıldığını tam anlamı ile bilmelidirler.

  • Konunun içine giren kişiler edindikleri her yeni bilgiden sonra bu teknolojinin neden bu kadar özel olduğunu anlayabilmektedirler. Bu teknolojiyi anlamak için çok sayıda bilgisayardan oluşan bir ağa binlerce kez kopyalanan bir hesap tablosu olduğunu ve söz konusu ağın bahsi geçen tabloyu sürekli güncellemek üzere tasarlandığını düşünmek yeterli olacaktır.
  • Blok zincirindeki veriler paylaşıma açık olmakta ve sürekli güncellenen bir veri tabanı halinde varlıklarını sürdürmektedirler. Bu da verilerin tek bir alanda saklanmamalarından dolayı herkese açık olmasını ve kolayca doğrulanabilmesini sağlamaktadır.

Aynı anda milyonlarca bilgisayarda yer alan veriye internetteki herkes kolay bir şekilde ulaşabilmesine rağmen verilerin merkezi bir sürümü olmadığı için hackerlar bu verilere erişip zarar verememektedirler. Blockchain mantığı internete benzemekte ve tıpkı onun gibi dahili bir sağlamlığa sahiptir.

Blockchain Nedir? Blok Zinciri Mantığı

Blockchain’in Güvenli midir?

Tüm ağ boyunca birbirlerine tıpatıp benzeyen bilgi blokları saklandığı için sistem tek bir kurum tarafından kontrol edilemez ve aynı zamanda tek bir kırılma noktasına sahip değildir. Blok zinciri sistem olarak her 10 dakikada bir kendini güncellemektedir.

Bu denetleme işlemlerinin her birine blok adı verilmektedir ve bu sebeple sistem çok şeffaf bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda sistemi bozabilmek için tüm sistemin kullandığından çok daha güçlü bir sistem gerektiği için bu neredeyse imkânsızdır.

Blockchain Nedir? Blok Zinciri

Blockchain’in Geleceği Hakkında

Son yıllarda yoğun bir şekilde ilgi çekmekte olan kripto para üretimi konusu ile hayatımıza giren blok zinciri sistemi mantığı hakkında araştırma yapan kişiler bu konunun gelecekte çok daha önemli olacağını da görebilmektedirler. Şu an finans dünyasında çok yoğun bir şekilde kullanılmakta olan blockchain sistemi gelecekte hayatımızın birçok alanında yerini alacak gibi görünmektedir.

Blockchain Nedir? Blok Zinciri Mantığına benzer içerikler için sayfamızı ziyaret edebilir merak ettiklerinizi yorumlarda sorabilirsiniz. Yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum yapın