İpotekli İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır? *2022*

İpotekli ihtiyaç kredisi nasıl alınır diye düşünmeyin hemen kredinizi almak için hazırlanın. Günümüzde pek çok tüketici adına kredi kullanmadan bir mal sahibi olmak oldukça uzak bir hayal haline dönüşmüştür. İpotekli ihtiyaç kredileri de ülkemizde hizmet vermekte olan bankacılık sektörünün farklı gereksinimleri bulunan müşterileri de kendi portföylerine katmak adına sunmuş oldukları hizmetlerden biridir.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir?

İpotekli ihtiyaç kredisi nasıl alınır demeden önce bunu biraz tanıyalım. Zor durumların kurtarıcısı ipotekli ihtiyaç kredisidir. Bankalar ihtiyaç kredisi adı ile mevcut ekonomik şartlarınızı da göz önünde bulundurarak belirli üst sınır ve maksimim vadeler ile kredi hizmeti sunmaktadır. Fakat hem hizmetin özellikleri hem de kanuni düzenlemeler sebebiyle ihtiyaç kredileri maksimum 60 ay vade ile verilebilmektedir.

Daha yüksek tutar ya da daha uzun vade ile kredi kullanmayı talep ettiğinizde ise banka sizden bir taşınmazınızı ipotek altına aldırmanızı talep edebilmektedir. Bunun nedeni kredi borcunuzu ödeyememeniz halinde bankanın kendisini güvence altına almasıdır. İlk bakıldığında son derece riskli olarak görülen bu kredi hizmeti doğru şekilde kullanıldığında işinize yarayacak finansal bir enstrümandır.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Neden Kullanılır?

İpotekli ihtiyaç kredileri uzun vadelerde ya da büyük borçlanmalarda düşünülmesi gereken bir alternatiftir. Genel olarak ülkemizde görülen ipotekli ihtiyaç kredisi kullanma nedenleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Yüksek Tutarlı Kredi Taksitleri;

Örnekle anlatmak gerekirse, bir araç almak için ihtiyaç kredisi kullanacaksanız fakat yüksek tutarlı aylık taksitleri sizi ürkütüyorsa, ipotekli ihtiyaç kredisinden yararlanabilirsiniz.

  • Gayrimenkul Satış Zorunluluğu;

Ülkemizde genel olarak tüketiciler, büyük ve acil nakit gereksinimleri karşısında konut satışı yapma eğilimi göstermektedir. Fakat soğukkanlı ve bilinçli bir tercih yapmak uzun dönemde karlı çıkmanızı sağlayacaktır. Pek çok banka, sunduğu ipotekli ihtiyaç kredisi ürünleri ile oturduğunuz evinizin değerinin yüzde 50’sine kadar kredi kullandırabilmektedir.

  • Konut Kredi Peşinatı;

Bankaların pek çoğu, mortgage kullanımlarında satın alınacak olan evin ekspertiz tarafından belirlenen değerinin yüzde 75’lik kısmı için kredi vermektedir. Fakat geriye kalan yüzde 25’lik kısmı peşin ödemek pek çok tüketicinin olanakları dahilinde değildir. Bu sebeple ülkemizdeki tüketicilerin birçoğu konut kredi peşinatı gereksinimleri için ipotekli ihtiyaç kredisi kullanmaktadır.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır

İpotekli İhtiyaç Kredisi İçin Neler Gereklidir?

İpotekli ihtiyaç kredisi nasıl alınır? alabilmeniz için ilk olarak ipotek altına alınmaya müsait olan bir taşınmazınızın olması gerekmektedir. Pek çok banka konut dışında kalan finansal değerlerinizi de kredi gereksinimlerinizde kullanabilmenize olanak tanıyan ‘’arsa ipotekli’’ ya da ‘’otomobil ipotekli’’ ihtiyaç kredileri de vermektedir.

Bankanıza ipotekli ihtiyaç kredisi kullanmak adına başvurduğunuzda, ilk olarak Kredi Kayıt Bürosu üzerinden kredi notunuz ve geçmiş dönemlere ait bilgileriniz alınır. Banka tarafından gerçekleştirilen istihbarat çalışmalarından olumlu netice alınması halinde, ipotek altına alınacak olan taşınmazın değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada eksper değer belirlemesi yaparak bankaya bildirir.

Taşınmazın değerinin belirlenmesi adına, banka tarafından görevlendirilen eksperler inceleme yapmaktadır. Bu süreçte popüler olmayan bir alanda bulunan ya da yeni bir proje kapsamında yer alan konutlar adına eksper tarafından yerinde inceleme yapılabilmektedir. İnceleme sırasında ipotek edilecek konutun bina özellikleri, bulunduğu muhit, konutun yaşı ve metrekaresi gibi kriterler dikkate alınmaktadır. Ayrıca çevresinde yer alan diğer konutların rayiç bedelleri de kriterlere dahil edilmektedir. Söz konusu incelemelerin neticesinde ipotek edilecek gayrimenkulün net olarak ekspertiz değeri belirlenmektedir.

Ekspertiz değerinin belirlenmesinin ardından toplam kredi rakamı, kredi vadesi, değişken ya da sabit faiz alternatifleri gibi detaylar belirlenmektedir. Bu noktada kullanacağınız kredi rakamının önceden belirlenmiş olan ekspertiz tutarının belirli bir oranından çok olmaması gerekmektedir. Söz konusu oran ülkemizde yüzde 50 ile yüzde 75 arasında yer almaktadır. Fakat banka müşteri temsilcileri mevcut kredibilitenizi dikkate alarak daha az ya da daha çok kredi kullanımınıza izin verme yetkisine sahiptir. Kredi kullanacak olan kişinin hayat sigortasının yapılması ve ipotek edilen konutun sigortalanması da zorunludur. Ayrıca söz konusu sigortalar her sene yenilenmektedir.

  • İpotekli Kredi için Gerekli Belgeler;
  • Kimlik belgesi ve fotokopisi,
  • İkametgah belgesi,
  • Gelir belgesi,
  • İpotek edilecek konutun tapusu ve borcu bulunmadığına dair belgeler.

Yorum yapın