Yield Farming Nedir? Nasıl Yapılır? 2022 Güncel

Yield Farming nedir dediğimiz akla ilk olarak kripto para madenciliğinde para kazanmak için oluşturulan Yield Farming hakkında bilgiler sunacağız. Yield Farming nedir? Yield Farming nasıl yapılır? Sorularının yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

Yield Farming nedir? Dijital varlığı bulunan kişilerin gelir kazanmak için varlıklarını diğer kullanıcılara vermelerine Yield Farming adı verilir. Bu varlıklar borç olarak verilir. Yield Farming modeli sayesinde yatırımcılar kendilerine likidite sağlar. Merkeziyeti bulunmayan yatırım projelerinin ortaya çıkmasıyla bu sistemde yükselişe geçti.

DeFi ve Yield Farming İlişkisi

Yield Farming Nedir?

Yield Farming nedir sorusundan sonra bunun defi ile olan ilişkisine bakmamız gerekir. Kripto paraların şöhreti her geçen gün artmaya devam ediyor. 2020 yılından itibaren DeFi (Merkeziyetsiz) sistem adından sıklıkla söz ettiriyor. Yield Farming, şimdiden kripto para sektöründe araştırılmaya başlandı.

DeFi nedir? DeFi, merkeziyetsiz ve finans kelimelerinin kısaltmasından oluşur. DeFi, merkezi hiçbir otoriteye ihtiyaç duymadan hareket eder.

Merkezi olmayan finans projelerinin sayısının artması nedeniyle farklı kazanç yöntemleri de ortaya çıkmaya başladı. Yield Farming modelinin ortaya çıkmasıyla ilgi daha da yükseldi. DeFi protokollerine kilitlenen toplam miktar milyarlarca dolar hacme ulaştı.

Yield Farming Nasıl Yapılır ?

Yield Farming Nedir?

Kripto parası olan kullanıcıların gelir sağlamasına yardımcı olan Yield Farming, borç verme sistemi ile biliniyor. Kullanıcılar sahip oldukları kripto paraları hizmet sağlayıcının havuzuna eklemektir. Belli bir süre kripto paraya dokunulmazsa belirlenmiş olan faiz oranlarında gelir elde edilmektedir. Havuza eklenen kripto paralar kilitlenir. Yatırım boyunca bu coinlere erişilmez. Kilitlenmiş coin’lerin karşılığında sistem tarafından token verilir.

Staking Yöntemi ile Arasındaki Farklar

Yield Farming Nedir?

Yield Farming modeli, ağa kilitleyerek gelir kazandıran “staking” modeline göre farklılık gösterir. Staking modeli üzerinde ağdaki katılımcılar, kripto paraları belirli bir süre cüzdanlarında tutma sözü vermelidir. Yield Farming modelinde ise kullanıcılar coinlerini borsa ya da depolama hizmeti sağlayıcılarında bekletmektedir. Yield Farming yapabilmek için coinleri DeFi havuzlarına yatırmak gerekir.

Yield Farming Kaldıraçlı İşlemler

Yield Farming Nedir?

Geleneksel bankacılık sisteminde bulunan vadeli mevduat hesaplarına benzer şekilde, pasif gelir elde etmenizi sağlayan DeFi protokolleri sizlere belirli bir kar bırakabiliyor. DeFi para piyasaları kimse tarafından yönetilmemektedir. Yani kullanıcılar, borçlanmak istediklerinden daha fazlasını sisteme yatırabilir.

Yield Farming, kaldıraçlı işlem yapanlar tercih ediliyor. En fazla dikkat çeken Yield Farming havuzları;

  • Curve,
  • Uniswap,
  • Synthetix,
  • Balancer geliyor.

Her havuzun kendine göre hesaplama yöntemi bulunur.

Buna benzer içerikler için sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın. Merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. YTD.

Yorum yapın