Varant Nedir ? Çeşitleri ve Özellikleri

Varant nedir: bir sermaye piyasası aracıdır. Önceden belirlenmiş olan fiyatlarda olan ve belli tarihlerde alma satma hakkı veren piyasa araçlarıdır. Varantlar menkul kıymet haline gelmiş opsiyonlardır. Temel olarak bir hissenin yatırımcıya 1 hafta sonra alıp satım hakkının verilmesini sağlayan ürünler varanttır. En iyi örneklerinden biri de uçak biletleri olmaktaır.

Varant Nedir ? Çeşitleri ve Özellikleri

Varant Çeşitleri ve Varant Özellikleri

Varant nedir açıklamasından sonra çeşitleri temel olarak alım ve satım olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunların kendi içerisinde ise farklı türleri olabilmektedir. Bu nedenle dayanak varlıklarına göre farklı varant çeşitleri ortaya çıkabilmektedir.

Varant Nedir ? Çeşitleri ve Özellikleri

Dayanağa Göre Varant Çeşitleri

  • Endeks Varantları

Bu varantlar farklı endeks sistemleri ile meydana gelmektedir. Farklı sistemler ile kullanıcılara endeksler sunulmaktadır. Birçok sektör endeks varantları arsında yer almaktadır.

  • Pay Varantları

Pay varantları bulunan isimler arasında bankalar, holdingler, fabrikalar ya da taşımacılık şirketleri bulunmaktadır. Pay varantları  farklı bölümler ile sunulabilmektedir.

  • USD / TRY Varantı

Burada dayank varlık dolar kuru olmaktadır. Spotlar piyasaya bağlı olarak dar alım sağlamakadır. Yüksek likidite ve kaldıraçlar da bu yatırımlara konu olmaktadırlar. Bu varantta yükseliş ve düşüş beklentileri çol belirgin gerçekleşmektedir. Bu varanta işlemler için alınan komisyonlar çok düşüktür. Bu da yatırımcıların tercih etmesindeki bir sebeptir. Teminat gerektirmeyen USD /TRY varantı her zaman daha çekici bir seçenek olmaktadır.

  • EUR /TRY Varantı

Bu varant türünde dayank varlık euro kurudur. Kod EU ile başlar. Spot piyasasına göre çok daha avantajlı koşullar oluşturmaktadır. Yatırımcıların spot out olmadan kaldıraçlı işlem yapılmasına da izin verilmektedir. Bu varantta stopaj mevcut olmaktadır. Zarar edildiği durumlarda ise stopaj uygulanmaz.

  • EUR /USD Varantı

Dayanağı kendisi olan bu varant Euronun dolar karşısındaki değerini ifade etmektedir. bu nedenle de dünya üzerinde en çok işlem gören enstrümanlardan biridir. Yatırımcılarına çok daha kazançlı imkanlar sunulmaktadır.

  • Altın Varantı

Bu sistemde ons altın dayanak olarak alınmaktadır. Altın fiyatındaki değişime göre varant da değişim göstermektedir. Altının varant kodu ise AQ olmaktadır. Varant çarpanı ise 1 / 200 olarak sabitlenmiştir. Dolar ise 1’de sabittir.

Hazırlamış olduğumuz içerik dileriz ki sizler için faydalı olmuştur. Web sayfamızda aradığınız bilgileri "iktisatçıdan" bulabilirsiniz. Başarılar dileriz. Merak ettiklerinizi yorumlarda iletebilirsiniz.

Yorum yapın